Sposób przygotowania:
Chleb z mąki kamutPrzygotowanie chleba

Przygotowanie chleba rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w 50 ml letniej wody z dodatkiem 1 łyżeczki cukru.
Do dołka w mące wlewamy rozczyn, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Ciasto wyrabiamy ok. 10-15 minut, stopniowo dodając resztę letniej wody.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
Ciasto ponownie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minuty.
Formę o wymiarach 25 x 12 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do formy przekładamy ciasto.
Pieczenie chleba
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200°C.
Chleb pieczemy ok. 30-40 minut. Do piekarnika obok formy z chlebem stawiamy naczynie wypełnione wodą.