slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone empanadas

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pieczone pierożki (empanadas) z pieczarkami. Empanadas wyszły chrupiące i delikatne. Polecam

Pieczone empanadas

Składniki:

Pieczone empanadas

 

Sposób przygotowania:

Pieczone empanadas
Z obu mąk, wody, tłuszczu i soli zagniatamy elastyczne ciasto i odstawiamy je na 30 min.

W tym czasie obieramy cebulę, czosnek i pieczarki i kroimy je drobno. Rozpuszczamy 25 g tłuszczu i przesmażamy cebulę z czosnkiem, potem dodajemy pieczarki i smażymy tak długo aż pieczarki zmniejszą swoją objętość i odparuje płyn. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto rozwałkowujemy na nieco grubsze niż na pierogi i wykrajamy duże kółka. Na środek każdego układamy po łyżce farszu i zlepiamy jak pierogi. Widelcem robimy wzorek na złączeniu.

Gotowe empanadas układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tłuszcz rozpuszczamy i smarujemy nim pierożki. Posypujemy sezamem.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.