bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chleb z mąki z pełnego przemiału

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Na weekend zrobiłam chleb pszenny z mąki z pełnego przemiału, domowy, zdrowy i do tego mało pracochłonny.

Chleb z mąki z pełnego przemiału

Składniki:

Chleb z mąki z pełnego przemiału

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb z mąki z pełnego przemiału
Drożdże rozpuścić w wodzie, dobrze wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Zrobić dołek, wlać drożdże, wsypać ziarna i płatki. Wlać wodę i mikserem z hakiem chlebowym wymieszać wszystko na jednolitą masę. Ciasto przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, przełożyć ciasto do foremki keksowej wysmarowanej tłuszczem, wierzch posypać słonecznikiem. Ciasto odstawić ponownie na godzinę do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Przed włozeniem chleb posmarować wodą. Chleb włożyć do peikarnika i piec przez około 40 minut aż do zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z foremki i odstawić do ostygnięcia.

Tagi:

dynia chleb