Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Chleb z makiem i mąką krupczatką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy chleb jest najlepszy. Pachnący z chrupiącą skórką. Ten z makiem jest idealny. Z przepisu wyszło mi dwa chlebki, ale można upiec jeden większy. Polecam.

Chleb z makiem i mąką krupczatką

Składniki:

Chleb z makiem i mąką krupczatką

Ciasto:

  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • pół szklanki mąki krupczatki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka ciepłego
  • 2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • mak sypki do posypania chleba
  • mleko ciepłe do posmarowania chleba
  • masło lub margaryna do posmarowania blaszek
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Chleb z makiem i mąką krupczatką
1. Drożdże rozpuszczamy razem z cukrem w ciepłym mleku. Obie mąki przesiewamy do miski, wlewamy rozpuszczone drożdże z cukrem i mieszamy do połączenia się składników. Gdyby ciasto było zbyt gęste dolewamy ciepłego mleka i mieszamy. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasta nie zagniatamy, składniki łączymy ze sobą łyżką lub widelcem.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i wlewamy olej, następnie na stolnicy posypanej mąką zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy przynajmniej 10 minut. Zagniecione ciasto przekładamy do miski i ponownie przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, formujemy podłużne bochenki i układamy na blaszkach posmarowanych cieniutko masłem lub margaryną. Odstawiamy jeszcze w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie chleby nacinamy z wierzchu ostrym nożem, za pomocą pędzelka smarujemy dokładnie ciepłym mlekiem i posypujemy obficie makiem.

4. Tak przygotowane do pieczenia chleby wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut.

5. Upieczone chleby studzimy na metalowej kratce. Kroimy kromeczki i podajemy. Smacznego życzę.



Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ilość mleka zależy od wilgotności mleka.

Z przepisu wychodzi dwa chleby, takie niewielkie, ale można upiec jeden większy.

Chleby najlepiej studzić na metalowej kratce.

Ciasto należy wyrabiać co najmniej 10 minut.

Tagi:

pieczywo chleb