Sposób przygotowania:
Chleb ziemniaczany z makiem
Zaczyn: Zmieszać składniki zakwasu i odstawić na całą noc.
Ugotowane ziemniaki zalać wodą (200g z przepisu) i zmiksować blenderem na gładki krem. Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn i zmiksowane ziemniaki z wodą. Wsypać mak. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny.
Przełożyć do keksówki wyścielonej papierem (dł. 30cm) i odstawić na 4-4,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.
Ugotowane ziemniaki zalać wodą (200g z przepisu) i zmiksować blenderem na gładki krem. Do misy robota wsypać mąkę i sól. Wlać zaczyn i zmiksowane ziemniaki z wodą. Wsypać mak. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 3 godziny.
Przełożyć do keksówki wyścielonej papierem (dł. 30cm) i odstawić na 4-4,5 godziny do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 45 minut. Wystudzić na kratce.