Sposób przygotowania:
Ziemniaczany chleb z makiemEtap 1
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ugotowanych ziemniaków).
Etap 2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.
Etap 3
Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i ziemniaki, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, posmarować białkiem, posypać makiem, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.