Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Ziemniaczany chleb z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pszenny chleb ziemniaczany przygotowany na drożdżach z dodatkiem smażonej cebuli i siemienia lnianego posypany makiem.

Ziemniaczany chleb z makiem

Składniki:

Ziemniaczany chleb z makiem

 

  • 30 dkg ziemniaków
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 5 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka cebuli smażonej
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 1 łyżka soli
  • 1 i 2/3 szklanki ciepłej wody
  • białko do posmarowania
  • mak do posypania

Sposób przygotowania:

Ziemniaczany chleb z makiem

Etap 1

Ziemniaczany chleb z makiem
Ugotowane odcedzone i przeciśnięte przez praskę ziemniaki.

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, ostudzić, przecisnąć przez praskę (podałam wagę ugotowanych ziemniaków).

Etap 2

Ziemniaczany chleb z makiem
Rozczyn przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukrem, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Ziemniaczany chleb z makiem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Ziemniaczany chleb z makiem
Woda rozczyn drożdżowy i ziemniaki dodane do sypkich składników.

Dodać do nich rozczyn drożdżowy, wodę i ziemniaki, wymieszać.

Etap 5

Ziemniaczany chleb z makiem

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Ziemniaczany chleb z makiem

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, posmarować białkiem, posypać makiem, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Ziemniaczany chleb z makiem

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 20 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 30-35 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.