Vamilka

Vamilka

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Chleb z maślanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mąka gryczana nadaje ciekawy smak.

Chleb z maślanką

Składniki:

Chleb z maślanką

 

Sposób przygotowania:

Chleb z maślanką
W misce połączyć składniki mokre: drożdże, wodę, maślankę i masło. Następnie dodać mąki, sól i cukier. Dokładnie wyrobić ciasto przez ok. 10 minut. Pozostawić do wyrośnięcia na min. godzinę. Po tym czasie ostrożnie przełożyć chleb do natłuszczonej formy i pozostawić jeszcze na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Posmarować z wierzchu jajkiem. Piec 10 minut w 240 stopniach a następnie w 210 stopniach jeszcze przez 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy aby się nie zaparzył i studzić na kratce.

Tagi:

jajko jajka chleb