Sposób przygotowania:
Chleb pszenno razowy z orkiszem
Orkisz ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Drożdże wymieszać z miodem do płynnej konsystencji. Mleko lekko podgrzać, wlać do drożdży razem z olejem, dosypać obie mąki wymieszane z solą a następnie przełożyć ziarna orkiszu. Używając drewnianej łyżki połączyć składniki a potem wyrabiać kilka minut. Ciasto oprószyć mąką i zostawić zakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego masłem i wysypanego mąką ( jeśli nie mamy garnka można użyć zwykłej blaszki keksowej ). Znowu zakryć ściereczką i zostawić w spokoju aż podrośnie. Garnek wstawić do piekarnika, nastawić czas na 55 minut a temperaturę na 220 stopni. Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić ( ja miałam z tym problem i jadłam jeszcze ciepły ).