zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb pszenno razowy z orkiszem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Robiąc wczoraj szybkie zakupy zamiast mąki orkiszowej złapałam za orkisz w ziarnach. Ugotowałam go, dodałam do ciasta chlebowego. Chleb tak pięknie pachniał, że nie mogłam się oprzeć i kroiłam jeszcze ciepły!

Chleb pszenno razowy z orkiszem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb pszenno razowy z orkiszem

 

Sposób przygotowania:

Chleb pszenno razowy z orkiszem
Orkisz ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Drożdże wymieszać z miodem do płynnej konsystencji. Mleko lekko podgrzać, wlać do drożdży razem z olejem, dosypać obie mąki wymieszane z solą a następnie przełożyć ziarna orkiszu. Używając drewnianej łyżki połączyć składniki a potem wyrabiać kilka minut. Ciasto oprószyć mąką i zostawić zakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do garnka ceramicznego o średnicy 20 cm wysmarowanego masłem i wysypanego mąką ( jeśli nie mamy garnka można użyć zwykłej blaszki keksowej ). Znowu zakryć ściereczką i zostawić w spokoju aż podrośnie. Garnek wstawić do piekarnika, nastawić czas na 55 minut a temperaturę na 220 stopni. Upieczony chleb wyjąć z garnka na kratkę i wystudzić ( ja miałam z tym problem i jadłam jeszcze ciepły ). 
Chleb pszenno razowy z orkiszem
Etap 1 do miski włożyć składniki na ciasto
Chleb pszenno razowy z orkiszem
Etap 2 wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
Chleb pszenno razowy z orkiszem
Etap 3 potem ciasto przełożyć do przygotwanego garnka
Chleb pszenno razowy z orkiszem
Etap 4 chleb upiec i wystudzić na kratce .

Tagi:

chleb pieczywo