Sposób przygotowania:
Pizza Eli z szynką szwarwaldzkąprzygotowanie ciasta

Pokruszone drożdże wsypać do ciepłej wody. Do drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i wymieszać. Garnuszek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, bazylię, jajko, olej, sól i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
przygotowanie obłożenia pizzy

Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Z szynki uformować różyczki.
przygotowanie pizzy

Ciasto rozłożyć na kamieniu do pieczenia pizzy. Do miski wyłożyć majonez, śmietanę, dodać czosnek granulowany i wymieszać.
przygotowanie pizzy cd

Ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć plastry pomidorów i szynkę.
przygotowanie pizzy cd

Ser mozzarella zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę. Blachę z pizzą włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. Piec pizze około 40 minut aż się zrumieni. Pizze podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!