eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam pizzę z sosem majonezowo śmietanowo czosnkowym, szynką szwarwaldzką i pomidorami na bazyliowym cieście.

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką

Składniki:

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką

ciasto

sos

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka czosnku granulowanego

dodatki

  • 150 g szynki szwarwaldzkiej
  • 3 pomidory
  • 200 g twardej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką

przygotowanie ciasta

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto.

Pokruszone drożdże wsypać do ciepłej wody. Do drożdży dodać cukier, łyżkę mąki i wymieszać. Garnuszek przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, bazylię, jajko, olej, sól i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

przygotowanie obłożenia pizzy

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką
Przygotować pomidory i szynkę szwarwaldzką.

Pomidory opłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Z szynki uformować różyczki.

przygotowanie pizzy

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką
Na kamieniu do pieczenia pizzy rozłożyć ciasto.

Ciasto rozłożyć na kamieniu do pieczenia pizzy. Do miski wyłożyć majonez, śmietanę, dodać czosnek granulowany i wymieszać.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką
Na cieście posmarowanym sosem położyć pomidory i szynkę.

Ciasto posmarować sosem czosnkowym i ułożyć plastry pomidorów i szynkę.

przygotowanie pizzy cd

Pizza Eli z szynką szwarwaldzką

Ser mozzarella zetrzeć na tarce z dużymi oczkami i posypać pizzę. Blachę z pizzą włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół. Piec pizze około 40 minut aż się zrumieni. Pizze podawać z sosem czosnkowym. Smacznego!