Sposób przygotowania:
Chleb z paluszkami i siemieniem lnianym
Drożdże, cukier, 50 ml mleka i łyżkę mąki dokładnie wymieszać i zostawić zaczyn do wyrośnięcia. Gdy urośnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, siemię lniane i połamane paluszki. Drewnianą łyżką wymieszać składniki, potem dodać olej i ciasto wyrobić ręcznie. Oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić, przełożyć do keksówki wysypanej mąką ( wymiary 30 x 12 cm ) i zostawić do wyrośnięcia. Chleb piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni ( na dno piekarnika wstawić miseczkę z wodą ). Upieczony chleb wyjąć z foremki i wystudzić.
gosiapiotrek23
zewa
Dziękuję, nietypowo ale smacznie :)