Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pszenno - żytni chlebek z dodatkiem musu z pieczonej papryki, dużej ilości siemienia lnianego i płatków jaglanych...

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

Składniki:

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

 

Sposób przygotowania:

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

Etap 1

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym
Upieczona ostudzona obrana i zmiksowana papryka.

Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Paprykę piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż skórka zacznie się rumienić), następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.

Etap 2

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym
Rozczyn drożdżowy przygotowany z mleka drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.

Etap 3

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.

Etap 4

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym
Papryka olej woda i rozczyn drożdżowy dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać paprykę, wodę, rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać.

Etap 5

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 6

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Etap 7

Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianym

Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb papryka