Sposób przygotowania:
Chleb z pieczoną papryką i siemieniem lnianymEtap 1
Paprykę przekroić na pół, pozbawić pestek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry. Paprykę piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż skórka zacznie się rumienić), następnie ostudzić, obrać i zmiksować blenderem.
Etap 2
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru, odłożyć na kilka minut.
Etap 3
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać.
Etap 4
Do sypkich składników dodać paprykę, wodę, rozczyn drożdżowy i olej, wymieszać.
Etap 5
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 6
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Etap 7
Chleb piec w 230 stopniach z funkcją hydropieczenie (lub na dnie piekarnika umieścić naczynie z wodą) przez ok. 25 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 20 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.