Sposób przygotowania:
Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebuląRozczyn
Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.
Przygotowanie sypkich składników
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski (trochę mąki odłożyć do podsypywania) i dokładnie wymieszać.
Dodanie pozostałych składników
Do sypkich składników dodać kefir i rozczyn drożdżowy, wymieszać.
Wyrabianie ciasta
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Ciasto podsypać odłożoną mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Przełożenie ciasta do foremek
Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.
Posypanie ciasta chlebowego ziarnami
Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym.
Pieczenie
Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut (z funkcją hydro pieczenie lub kostkami lodu umieszczonymi na dnie piekarnika). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.