Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszny, domowy, pszenny chleb z dodatkiem kefiru, płatków jaglanych i suszonej cebuli, przygotowany na drożdżach.

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą

Składniki:

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą

 

  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 1 szklanka suszonej cebuli
  • 400 g kefiru
  • 1 łyżka soli
  • Dodatkowo:
  • ciepła woda do posmarowania
  • 1 łyżka siemienia lnianego

 

Sposób przygotowania:

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą

Rozczyn

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą
Rozczyn drożdżowy przygotowany z wody drożdży i cukru.

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem cukru, odłożyć na kilkanaście minut.

Przygotowanie sypkich składników

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski (trochę mąki odłożyć do podsypywania) i dokładnie wymieszać.

Dodanie pozostałych składników

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą
Rozczyn drożdżowy i kefir dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać kefir i rozczyn drożdżowy, wymieszać.

Wyrabianie ciasta

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Ciasto podsypać odłożoną mąką, szybko zagnieść, przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przełożenie ciasta do foremek

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą
Wyrośnięte i odgazowane ciasto przełożone do dwóch foremek.

Wyrośnięte ciasto zbić, uderzając w nie dłonią, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia.

Posypanie ciasta chlebowego ziarnami

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą

Tuż przed pieczeniem wierzch ciasta posmarować wodą i posypać siemieniem lnianym.

Pieczenie

Chleb z płatkami jaglanymi i suszoną cebulą

Chleb piec w 250 stopniach przez ok. 15 minut (z funkcją hydro pieczenie lub kostkami lodu umieszczonymi na dnie piekarnika). Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni, chleb piec kolejne 25 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb