Sathi

Sathi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pieczywo bez pszenicy, żyta? Tak! Uda się i będzie pysznie smakować. Sam skład gryczano-orkiszowego chleba wzbogaci każdą, zwykłą kanapkę.

Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach

 

  • 300g mąki gryczanej + dodatkowa ilość na obsypanie formy
  • 100g mąki orkiszowej
  • 50g mąka z prosa obłuszczonego
  • 0,4 l ciepłej wody
  • pół łyżeczki soli
  • niecała łyżka octu balsamicznego
  • 40g słonecznika
  • 40g sezamu + dodatkowa ilość do posypania po wierzchu
  • 100g mielonego siemienia lnu
  • 100g płatków jaglanych
  • 40g drożdży
  • masło - w ilości wystarczającej do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach
Bierzemy dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąki, słonecznik, sezam, siemię lnu, płatki jaglane oraz sól) w drugiej mokre (woda, drożdże, ocet balsamiczny). Kiedy drożdże całkiem się rozpuszczą, mokre składniki przelewamy pomału, mieszając, do miski ze składnikami suchymi. Następnie mikserem z mieszadłami przez około 10 minut wyrabiamy masę. Masa będzie miała gęstą, kleistą konsystencję.Przygotowujemy formę: smarujemy ją cienko masłem i obsypujemy mąką owsianą (chyba, że korzystamy z formy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić). Do formy przekładamy masę. Dopasowujemy ją i wyrównujemy powierzchnię - najlepiej ręką, zwilżoną wcześniej w ciepłej wodzie, aby się nie kleiła. Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłem miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Kiedy masa wyrośnie jej wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika na około 65 minut. Chleb wyciągnięty z piekarnika oraz wydobyty z formy zawijamy w czystą, bawełnianą ściereczkę i tak zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego! :)
Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach
Przygotowujemy dwa naczynia: jedno na składniki "suche", drugie na "mokre".
Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach
Połączone składniki "suche" i "mokre" wyrabiamy mikserem przez około 10 minut.
Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach
Wyrobioną, gęstą masę przekładamy do przygotowanej formy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut.
Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach
Przed pieczeniem smarujemy wierzch wyrośniętej masy jajkiem i posypujemy sezamem

Tagi:

chleb