Sposób przygotowania:
Chleb gryczano-orkiszowy na drożdżach
Bierzemy dwie miski. W jednej mieszamy składniki suche (mąki, słonecznik, sezam, siemię lnu, płatki jaglane oraz sól) w drugiej mokre (woda, drożdże, ocet balsamiczny). Kiedy drożdże całkiem się rozpuszczą, mokre składniki przelewamy pomału, mieszając, do miski ze składnikami suchymi. Następnie mikserem z mieszadłami przez około 10 minut wyrabiamy masę. Masa będzie miała gęstą, kleistą konsystencję.Przygotowujemy formę: smarujemy ją cienko masłem i obsypujemy mąką owsianą (chyba, że korzystamy z formy silikonowej, wtedy nie trzeba tego robić). Do formy przekładamy masę. Dopasowujemy ją i wyrównujemy powierzchnię - najlepiej ręką, zwilżoną wcześniej w ciepłej wodzie, aby się nie kleiła. Przykrywamy wszystko ściereczką i odstawiamy w ciepłem miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Kiedy masa wyrośnie jej wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika na około 65 minut. Chleb wyciągnięty z piekarnika oraz wydobyty z formy zawijamy w czystą, bawełnianą ściereczkę i tak zostawiamy do ostygnięcia.Smacznego! :)