Sposób przygotowania:
Chleb pszenno jaglany z kiełbasą
Do miski wkruszyć drożdże, dodać trochę wody, cukier i łyżkę mąki i wymieszać. Zostawić do wyrośnięcia zaczynu. Potem wlać resztę wody dodać mąkę wymieszaną z solą i płatkami jaglanymi oraz pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę. Na koniec wlać olej i wymieszać ciasto. Wyłożyć je na blat lub stolnicę i dobrze wyrobić ciasto. Przełożyć je do miski oprószonej mąką, oprószyć górę i zostawić do wyrośnięcia. Podłużną foremkę keskową o wymiarach 12 x 30 cm wysypać mąką i przełożyć wyrośnięte i ponownie wyrobione ciasto. Zostawić do wyrośnięcia a gdy wyrośnie można lekko naciąć na górze. Blaszkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec chleb 45 - 50 minut. Upieczony wystudzić na kratce i podawać z masłem oraz np. pomidorem.
marietta
zewa
:)
2milutka