Sposób przygotowania:
Chleb z prażonymi ziarnami
Wieczorem przygotować zaczyn i namaczankę. Siemię lniane wsypać do miski, wlać ciepła wodę, przykryć szczelnie i odstawić. W drugiej misce zmieszać 85 g wody, 70 g mąki i 2 łyżki zakwasu. Przykryć folią i odstawić z namaczanką na 12 godzin. Po tym czasie na patelnię wsypać sezam i słonecznik. Uprażyć. Do misy maszyny lub robota wrzucić obie mąki, sól, wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką. Następnie do misy wsypać ziarna i wlać płynna zawartość miski. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny (w połowie tego czasu ciasto odgazować), następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić pod ściereczką na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki