Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Chleb z prażonymi ziarnami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczny chleb pełen ziaren

Chleb z prażonymi ziarnami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z prażonymi ziarnami

 

  • Zaczyn:
  • 2 łyżki zakwasu
  • 85 g wody
  • 70 g mąki pszennej typ 650
  • Namaczanka:
  • 40 g siemię lniane
  • 110 g wody
  • Pozostałe składniki:
  • 55 g słonecznika
  • 25 g sezamu
  • 350 g maki pszennej typ 650
  • 35 g mąki żytniej typ 2000
  • 160 g wody
  • 10 g soli

 

Sposób przygotowania:

Chleb z prażonymi ziarnami
Wieczorem przygotować zaczyn i namaczankę. Siemię lniane wsypać do miski, wlać ciepła wodę, przykryć szczelnie i odstawić. W drugiej misce zmieszać 85 g wody, 70 g mąki i 2 łyżki zakwasu. Przykryć folią i odstawić z namaczanką na 12 godzin. Po tym czasie na patelnię wsypać sezam i słonecznik. Uprażyć. Do misy maszyny lub robota wrzucić obie mąki, sól, wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką. Następnie do misy wsypać ziarna i wlać płynna zawartość miski. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny (w połowie tego czasu ciasto odgazować), następnie przełożyć do keksówki o długości 30 cm i odstawić pod ściereczką na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec około 40 minut. wystudzić na kratce i dopiero pokroić na kromki
Chleb z prażonymi ziarnami
Wieczorem przygotować zaczyn i namaczankę. Siemię lniane wsypać do miski, wlać ciepła wodę, przykryć szczelnie i odstawić.
Chleb z prażonymi ziarnami
W drugiej misce zmieszać 85 g wody, 70 g mąki i 2 łyżki zakwasu. Przykryć folią i odstawić z namaczanką na 12 godzin.
Chleb z prażonymi ziarnami
Po tym czasie na patelnię wsypać sezam i słonecznik. Uprażyć. Do misy maszyny lub robota wrzucić obie mąki, sól, wodę wymieszać z zaczynem i namaczanką.
Chleb z prażonymi ziarnami
Następnie do misy wsypać ziarna i wlać płynna zawartość miski. Wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny