Sposób przygotowania:
Chleb z San Francisco /na zakwasie/
-Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na ok.15 min. Mąkę wymieszać . -375 g mąki , cały zakwas , sól i ocet umieścić w naczyniu , w którym będzie wyrabiane ciasto. -Dodać rozpuszczone drożdże. -Składniki wymieszać drewnianą łyżką do chwili,aż połączą się ze sobą. -Naczynie przykryć i odstawić na ok. pół godziny. -Ciasto powinno podwoić swoją objętość. -Dodać pozostałą część mąki i ponownie wyrobić /powstałe ciasto jest luźne/. -Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki /o boku 24 cm/ wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia. -Kiedy ciasto wypełni foremkę /podwoi objętość/ posmarować wierzch jajkiem wymieszanym ze śmietaną. -Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 230 st C. -Po upływie 10 minut obniżyć temperaturę do 200 st C i piec jeszcze 35 minut. -Wystudzić na kratce kuchennej. Przepis pochodzi ze strony "Pracownia Wypieków" i jest wierny oryginałowi.
monikaT83