Sposób przygotowania:
Chleb z sezamem z nutą czosnku
Przygotować zaczyn. Zakwas wymieszać z mąką żytnią typ 2000 oraz letnią wodą. Gotowy zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc ok 8-10 godzin. Następnego dnia do zaczynu dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Następnie ciasto odgazować (wymieszać) i przełożyć do natłuszczonej keksówki u mnie o wymiarach 13x24. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 3-4 godziny. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 10 minut, potem zmniejszyć temperaturę na 180 C i piec kolejne 30 minut. Gotowy chlebek wystudzić na kratce. Ze względu na dodatek czosnku chlebek dłużej wyrasta i nie jest też zbyt wysoki.
marietta