Sposób przygotowania:
Tarta z podgrzybkami i boczkiemETAP 1:
Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie ciasto zagniatamy ręcznie.
Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 180 st. C, na złocisty kolor.
ETAP 2:
Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w plastry.
ETAP 3:
Boczek kroimy w małe paseczki lub w kostkę i smażymy na suchej patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy podgrzybki i smażymy. Usmażone grzyby z dodatkami przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem.
ETAP 4:
Farsz grzybowy wykładamy na podpieczone kruche ciasto.
ETAP 5:
Przygotowujemy sos: jajka ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty, suszoną natkę pietruszki, czosnek granulowany, szczyptę chili, sól i pieprz.
Szczypiorek myjemy i osuszamy, siekamy, połowę szczypiorku dodajemy do sosu, mieszamy.
Sos wylewamy na farsz grzybowy, mieszamy delikatnie.
Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 minut.
Upieczoną tartę posypujemy pozostałym szczypiorkiem.