Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Tarta z podgrzybkami i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tarta na słono, z podgrzybkami, boczkiem i cebulą, z sosem śmietanowo - serowym, to pomysł na jesienny obiad, który na pewno pozytywnie zaskoczy domowników lub gości.

Tarta z podgrzybkami i boczkiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem

Na kruche ciasto:

Na farsz:

Sposób przygotowania:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem

ETAP 1:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem
Kruche ciasto umieszczamy w formie, nakłuwamy, pieczemy

Przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, sól i zimne masło. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, następnie ciasto zagniatamy ręcznie.

Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy na tartę. Nakłuwamy. Pieczemy 20 minut w 180 st. C, na złocisty kolor.

ETAP 2:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem
Grzyby (u mnie podgrzybki) kroimy na plasterki

Grzyby dokładnie myjemy i oczyszczamy, kroimy w plastry.

ETAP 3:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem
Na patelni podgrzewamy boczek, cebulę i grzyby

Boczek kroimy w małe paseczki lub w kostkę i smażymy na suchej patelni. Na tłuszczu wytopionym z boczku podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy podgrzybki i smażymy. Usmażone grzyby z dodatkami przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem.

ETAP 4:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem
Farsz grzybowy wykładamy na kruche ciasto

Farsz grzybowy wykładamy na podpieczone kruche ciasto.

ETAP 5:

Tarta z podgrzybkami i boczkiem
Farsz grzybowy zalewamy sosem

Przygotowujemy sos: jajka ubijamy mikserem, dodajemy śmietanę, starty ser żółty, suszoną natkę pietruszki, czosnek granulowany, szczyptę chili, sól i pieprz.

Szczypiorek myjemy i osuszamy, siekamy, połowę szczypiorku dodajemy do sosu, mieszamy.
Sos wylewamy na farsz grzybowy, mieszamy delikatnie.

Tartę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 35 minut.
Upieczoną tartę posypujemy pozostałym szczypiorkiem.