Sposób przygotowania:
Placek z pieczarkami do barszczuETAP 1:
Suszone grzyby namoczyć w zimnej wodzie na parę godzin, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
Pieczarki bardzo drobno posiekać w rozdrabniaczu lub zmielić. Część pieczarek można zostawić w większych kawałkach. Smażyć na patelni, aż woda z nich odparuje. Jeżeli wszystkie nie zmieszczą się na patelni należy zrobić to w kilku turach.
Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę drobno pokrojoną w kostkę. Smażyć, aż się lekko przyrumieni. Dodać posiekane na bardzo drobne kawałki grzyby leśne i wymieszać z pieczarkami.
Całość doprawić solą i pieprzem czarnym. Odstawić do wystudzenia.
ETAP 2:
Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem i cukrem. Śmietanę rozmieszać z jajkami i wlać do przesianej mąki z solą i olejem. Wlać również drożdże i zagnieść ciasto. Chwilę wyrabiać, po czym przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Jak ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i podzielić na pół. Z każdej części rozwałkować prostokąt o wielkości formy 21 x 30 cm. Formę wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Włożyć pierwsze ciasto, rozsmarować warstwę grzybów, wyrównać i nałożyć drugi kawałek ciasta. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na godzinę. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować mlekiem. Piec przez 40 minut w 180 *C.
Placek pokroić jak całkiem wystygnie. Im drobniej pokrojone(zmielone) pieczarki, tym mniej ich wypada podczas krojenia.
Smacznego :)