kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Chleb z wypiekacza z dodatkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny chlebek z wypiekacza

Chleb z wypiekacza z dodatkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb z wypiekacza z dodatkami

 

  • 200 gr mąki żytniej z pełnego przemiału
  • 400 gr mąki pszennej typ 1850 graham
  • 1/3 kostki drożdży lub 2 łyżeczki drożdży w proszku
  • 350 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 garści słonecznika łuskanego ( nie solonego )
  • 4 łyżki płatków górskich
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 2-3 łyżki stołowe maku

Sposób przygotowania:

Chleb z wypiekacza z dodatkami
Do wypiekacza wsyp mąką żytnią, mąkę pszenną. Następnie pokrusz drożdże i wsyp pozostałe sypkie składniki. Na koniec dodaj olej lub oliwę i ciepłą wodę ale nie gorącą. Na wypiekaczu nastaw program nr 6 Pod koniec pieczenia na ok 10 min do końca posmaruj chleb wodą. Smacznego
Chleb z wypiekacza z dodatkami
Etap 1 - taka mąka jest najlepsza, dostaniesz w zdrowej żywności
Chleb z wypiekacza z dodatkami
Etap 2 - sypkie skłaniki włóż do formy wypiekacza
Chleb z wypiekacza z dodatkami
Etap 3 - następnie wlej wszystki mokre składniki
Chleb z wypiekacza z dodatkami
Etap4 - pod koniec pieczenia otwórz i posmaruj wodą