Sposób przygotowania:
Chleb z ziarnami na zakwasie
Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna lnu i słonecznika, płatki owsiane i otręby, sól,cukier. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na godzinę.
Chleb odgazowujemy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.
3 keksówki (31x12) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy chleb i wyrównujemy za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na około 6 godzin do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia.
Chleb odgazowujemy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.
3 keksówki (31x12) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy chleb i wyrównujemy za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na około 6 godzin do wyrośnięcia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia.