bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chleb z ziarnami na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

To mój pierwszy chleb upieczony na naturalnym zakwasie. Piekę go od kilku lat - bardzo smakuje mojej rodzinie.

Chleb z ziarnami na zakwasie Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chleb z ziarnami na zakwasie

 

  • 1 kilogram mąki pszennej typ 650
  • 1 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
  • 3,4 szklanki otrąb pszennych
  • 3,4 szklanki płatków owsianych
  • 3,4 szklanki siemienia lnianego
  • 3,4 szklanki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru brązowego lub zwykłego
  • 4-5 łyżek aktywnego zakwasu żytniego
  • 0,5 litra wody gazowanej
  • 0,5 litra wody ciepłej

Sposób przygotowania:

Chleb z ziarnami na zakwasie
Do dużej miski wsypujemy obydwie mąki, ziarna lnu i słonecznika, płatki owsiane i otręby, sól,cukier. Dodajemy zakwas i wodę. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na godzinę.

Chleb odgazowujemy i ponownie pozostawiamy pod przykryciem na dwie godziny.

3 keksówki (31x12) wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy chleb i wyrównujemy za pomocą łyżki maczanej w zimnej wodzie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na około 6 godzin do wyrośnięcia.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50-60 minut. Upieczony chleb układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostygnięcia.
Chleb z ziarnami na zakwasie
Chleb na naturalnym zakwasie jest bardzo zdrowy.
Chleb z ziarnami na zakwasie
Smakuje zupełnie inaczej niż ze sklepu .

Tagi:

chleb