Sposób przygotowania:
Chleb z żurawiną i czarnuszką
Drożdże rozgnieść i zasypać łyżeczką cukru oraz zalać wodą. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia, a następnie dodać dwa rodzaje odmierzonej mąki pszenną i orkiszową oraz sól, żurawinę suszoną i czarnuszkę. Część czarnuszki zostawić na posypanie wierzchu chleba. Wszystkie składniki wyrobić i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Blaszki cwibakowe lub jedną wielką natłuścić lekko olejem lub masłem. Po niespełna dwóch godzinach przełożyć wyrośnięte ciasto do foremek lub formy i wsunąć do piekarnika do ponownego wyrośnięcia na 6 godz. Po upływie czasu blaszki z ciastem wyjąć i posmarować białkiem i posypać resztą czarnuszki i przyprawy z suszonych pomidorów. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i wstawić foremki do piekarnika na 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć i pokroić wierzchy chlebków wodą. Potem pokroić na kromki i jeść z masłem.