marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Chleb z żurawiną i czarnuszką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Zrobić zaczyn i odstawić na 15 min.Dodać pozostałe składniki.Zagnieść.Odstawić na 8 h. Piec 1,5 h.Kroić

Chleb z żurawiną i czarnuszką

Składniki:

Chleb z żurawiną i czarnuszką

 

  • 1/2 kg.mąki pszennej,
  • 1/2 mąki orkiszowej,
  • 150 ml.zaczynu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 duże garstki żurawiny suszonej,
  • 3 duże łyżki czarnuszki,
  • przyprawa z suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki wody,
  • białko do posmarowania,
  • tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Chleb z żurawiną i czarnuszką
Drożdże rozgnieść i zasypać łyżeczką cukru oraz zalać wodą. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia, a następnie dodać dwa rodzaje odmierzonej mąki pszenną i orkiszową oraz sól, żurawinę suszoną i czarnuszkę. Część czarnuszki zostawić na posypanie wierzchu chleba. Wszystkie składniki wyrobić i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod przykryciem. Blaszki cwibakowe lub jedną wielką natłuścić lekko olejem lub masłem. Po niespełna dwóch godzinach przełożyć wyrośnięte ciasto do foremek lub formy i wsunąć do piekarnika do ponownego wyrośnięcia na 6 godz. Po upływie czasu blaszki z ciastem wyjąć i posmarować białkiem i posypać resztą czarnuszki i przyprawy z suszonych pomidorów. Piekarnik nagrzać do 200 st. C i wstawić foremki do piekarnika na 1,5 godz. Po upieczeniu wyjąć i pokroić wierzchy chlebków wodą. Potem pokroić na kromki i jeść z masłem.