Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Chleb ze słonecznikiem z wypiekacza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapach chleba pieczonego w domu jest niepowtarzalny.

Chleb ze słonecznikiem z wypiekacza

Składniki:

Chleb ze słonecznikiem z wypiekacza

 

  • 150 ml mleko,
  • 100 ml woda,
  • 3 szkl mąka pszenna,
  • 1/2 szkl ziarna słonecznika,
  • 3 łyżki oliwa,
  • 2,5 dag drożdże,
  • 1 łyżeczka Sól,
  • 1 łyżeczka cukier

 

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb ze słonecznikiem z wypiekacza
Mleko i wodę podgrzać, wlać do formy z wypiekacza, dodać oliwę. Następnie wsypać sól, mąkę, cukier i pokruszone świeże drożdże, włączyć wypiekacz na szybki program. Po około 5 minutach wsypać ziarna słonecznika, odłożyć 1 łyżkę ziaren do posypania po wierzchu. Gdy maszyna przestanie pracować i skończy wyrabianie wyjąć mieszadełka, wyrównać ciasto, posmarować wodą lub roztrzepanym jajkiem, posypać odłożonym słonecznikiem. Czekać aż wypiekacz upiecze chlebek. Gotowy wyjąć z formy, ostudzić.

Tagi:

chleb