zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Chleb ziemniaczany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

chlebuś wyszedł mi bardzo smaczny i bardzo puszysty

Chleb ziemniaczany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb ziemniaczany

 

  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżka soli ( płaska )
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5 szk letniej wody ( ale nie za ciepłej )

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb ziemniaczany
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić, obrać i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie. W sporej misce umieścić drożdże, rozetrzeć je z cukrem na płynną konsystencję. Do tych drożdży wlać olej i wodę oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dodać ziemniaki i najpierw za pomocą drewnianej łyżki przemieszać składniki po czym wyrobić ciasto. Wyrobione oprószyć mąką i zakryć miskę z ciastem ściereczką i tak zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 23x14 cm ( górna wymiary blaszki ) wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do przygotowanej keksówki. Znowu lekko oprószyć mąką, można naciąć nożem wzorki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje z domowym masłem.
Chleb ziemniaczany
w misce umieścić składniki na chleb ....
Chleb ziemniaczany
wyrobić ciasto i zostawić do wyrośniecai.
Chleb ziemniaczany
wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić .....
Chleb ziemniaczany
ciasto na chleb włożyć do foremki i zostawić do wyrośniecia