Sposób przygotowania:
Chleb Zopf (Szwajcaria)
1. Odlac troszke mleka, podgrzac mleko, nastepnie dodac drozdze razem z cukrem.(odstawic na 5 min.)
2.Maslo i mleko podgrzac w garnku, az do rozpuszczenia masla, zdjac z ognia i przestudzic(maslane mleko powinno byc cieple ale nie gorace).
3.Do maki dodac sol, mleko z maslem oraz drozdze, wymieszac recznie okolo 10 minut lub w maszynie okolo 5 minut.
4. Ciasto musi wyrosnac, okolo 1 godziny.
5. Ciasto wylozyc na stolnice, podzielic na 2 kawalki, kawalki zrolowac(dlugosc 60 cm) i zaplesc warkocz przekladajac je wzajemnie.
6.Ciasto spryskujemy lekko woda, musi wyrosnac kolejna godzine.
7.Ciasto posmarowac jednym zoltkiem wymieszanym z 1 lyzeczka mleka, piec 40-50min. w 200 stopniach C(wlozyc do nagrzanego wczesniej piekanika)
2.Maslo i mleko podgrzac w garnku, az do rozpuszczenia masla, zdjac z ognia i przestudzic(maslane mleko powinno byc cieple ale nie gorace).
3.Do maki dodac sol, mleko z maslem oraz drozdze, wymieszac recznie okolo 10 minut lub w maszynie okolo 5 minut.
4. Ciasto musi wyrosnac, okolo 1 godziny.
5. Ciasto wylozyc na stolnice, podzielic na 2 kawalki, kawalki zrolowac(dlugosc 60 cm) i zaplesc warkocz przekladajac je wzajemnie.
6.Ciasto spryskujemy lekko woda, musi wyrosnac kolejna godzine.
7.Ciasto posmarowac jednym zoltkiem wymieszanym z 1 lyzeczka mleka, piec 40-50min. w 200 stopniach C(wlozyc do nagrzanego wczesniej piekanika)