Sposób przygotowania:
Chleb żytni 66%
Wieczorem nastawić zaczyn: zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać. Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Dodać łuskane ziarna słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać.
Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce
Na drugi dzień do misy robota wlać zaczyn, dodać wodę, wymieszać. Następnie wsypać mąkę żytnią i pszenną oraz sól. Dodać łuskane ziarna słonecznika. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 2,5 godziny.
Po tym czasie ciasto wymieszać, przełożyć do dwóch keksówek (u mnie 30 i 18 cm) wyścielonych papierem. Oprószyć mąką i wyrównać.
Odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni, piec 20 minut, zmniejszyć do 200 i piec jeszcze ok. 15-20 minut. Wystudzić na kratce