kasienka26

kasienka26

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Swojski razowy chleb ma to do siebie, że jak raz go spróbujesz już nie masz ochoty na żaden inny. Przyznam szczerze - jestem od niego uzależniona :) polecam wszystkim, bo jest smaczny i zdrowy!

Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi

 

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi
W plastikowej misce umieszczamy 15 dag aktywnego zakwasu chlebowego, 50 dag mąki żytniej razowej i 300 ml letniej wody. Składniki mieszamy, przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na minimum 8 godzin. Po tym czasie dodajemy resztę składników: 15 dag zakwasu, 30 dag mąki żytniej razowej, 20 dag płatków owsianych, 2 łyżki soli morskiej, 0,5 łyżeczki czarnuszki, 5 dag siemienia lnianego, 10 dag słonecznika i 300 ml letniej wody. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy prodiża. Ciasto chlebowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsc na ok. 3 godziny. Wyrośnięte ciasto chlebowe nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp ok. 200 st. C). Pieczemy 50 min po czym otwieramy na chwilę piekarnik i zmniejszamy temp. Do 160 st. C, pieczemy jeszcze 40 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy w temp. pokojowej. Gdy chleb zupełnie ostygnie możemy go kroić. SMACZNEGO!
Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi
W plastikowej misce umieszczamy 15 dag aktywnego zakwasu chlebowego, 50 dag mąki żytniej razowej i 300 ml letniej wody. Składniki mieszamy, przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi
Po ok 8 godzinach ciasto chlebowe jest wyrośnięte. Powinno wyglądać tak jak na zdjęciu.
Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi
Do ciasta chlebowego dodajemy resztę składników i ponownie mieszamy. Następnie przekładamy ciasto no wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej popieram do pieczenia formy
Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi
Tak przygotowane ciasto na chleb przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 3 godziny, następnie nacinamy i pieczemy