Sposób przygotowania:
Chleb żytni razowy z płatkami owsianymi
W plastikowej misce umieszczamy 15 dag aktywnego zakwasu chlebowego, 50 dag mąki żytniej razowej i 300 ml letniej wody. Składniki mieszamy, przykrywamy czystą ściereczka i odstawiamy na minimum 8 godzin. Po tym czasie dodajemy resztę składników: 15 dag zakwasu, 30 dag mąki żytniej razowej, 20 dag płatków owsianych, 2 łyżki soli morskiej, 0,5 łyżeczki czarnuszki, 5 dag siemienia lnianego, 10 dag słonecznika i 300 ml letniej wody. Całość mieszamy i przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Ja użyłam formy prodiża. Ciasto chlebowe przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsc na ok. 3 godziny. Wyrośnięte ciasto chlebowe nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp ok. 200 st. C). Pieczemy 50 min po czym otwieramy na chwilę piekarnik i zmniejszamy temp. Do 160 st. C, pieczemy jeszcze 40 min. Po tym czasie wyjmujemy chleb na kratkę i studzimy w temp. pokojowej. Gdy chleb zupełnie ostygnie możemy go kroić. SMACZNEGO!