Sposób przygotowania:
Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiemETAP 1:
Mąkę pszenną i mąkę żytnią przesiewamy do miski robota planetarnego. Dodajemy drożdże, wodę, sól i cukier.
ETAP 2:
Dodajemy sporą garść ziaren słonecznika.
ETAP 3:
Za pomocą robota planetarnego wyrabiamy ciasto - ja robiłam to przez 10 minut. Ciasto powinno być dosyć lepkie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto wyrabiamy ponownie - tym razem krócej.
ETAP 4:
Ciasto przekładamy do formy silikonowej. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika, wciskając je lekko w chleb.
Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Kroimy po ostudzeniu.