Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zgodnie z zasadą "wiem co jem", postanowiłam samodzielnie upiec chleb. Mój wypiek powstał z mąki żytniej i mąki pszennej, a do chleba dodałam ziarna słonecznika.

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem

Składniki:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem

 

Sposób przygotowania:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem

ETAP 1:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem
Wszystkie składniki łączymy w misie robota planetarnego

Mąkę pszenną i mąkę żytnią przesiewamy do miski robota planetarnego. Dodajemy drożdże, wodę, sól i cukier.

ETAP 2:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem
Do mojego chleba dodałam ziarna słonecznika

Dodajemy sporą garść ziaren słonecznika.

ETAP 3:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem
Ciasto wyrabiamy za pomocą robota planetarnego z mieszkadłem - hakiem

Za pomocą robota planetarnego wyrabiamy ciasto - ja robiłam to przez 10 minut. Ciasto powinno być dosyć lepkie.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie ciasto wyrabiamy ponownie - tym razem krócej.

ETAP 4:

Chleb żytnio-pszenny ze słonecznikiem
Ciasto na chleb przekładamy do formy silikonowej

Ciasto przekładamy do formy silikonowej. Odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Posypujemy pozostałymi ziarnami słonecznika, wciskając je lekko w chleb.

Następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy godzinę.
Kroimy po ostudzeniu.