akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Chlebek Caprese

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny chleb, odwzorowany na popularnej sałatce Caprese. Z dużą ilością mozzarelli i suszonych pomidorów. Najlepiej smakuję tuż po upieczeniu. Polecam!

Chlebek Caprese

Składniki:

Chlebek Caprese

 

  • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g mozzarelli
  • 3 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 1/2 szkl. suszonych pomidorów
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki oliwy
  • 1 1/4 szkl. maślanki

Sposób przygotowania:

Chlebek Caprese
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Mąki, sól, sodę i proszek do pieczenia wymieszać. W innej misce roztrzepać jajka z maślanką i oliwą. Mozzarelle i suszone pomidory pokroić w kostkę. Dodać wraz z bazylią do mieszanki mącznej.

Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do połączenia. Masę przelać do keksówki o wymiarach 10x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w 175 st.C około 45-50 minut do "suchego patyczka". Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: jeden z blogów)

Tagi:

jajko jajka chleb