Sposób przygotowania:
Ziolowy nadziewany chlebek
1. Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy drożdże,cukier,sól,pieprz i ciepłą wodę.Drewnianą łyżką mieszamy dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich i,wyrabiamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,zagniatamy je jeszcze przez chwilę rękoma. 2.w miedzy czasie przygotuj farsz:Cebulę drobno siekamy,podsmażamy na łyżce masła,dodajemy pokrojoną drobno wędlinę, poszatkowana natkę pietruszki oraz jajko. 3.Ciasto przekładamy na stolnicę,wałkujemy na kształt prostokąta,smarujemy roztopionym masłem ,rozkładamy farsz i posypujemy resztą ziół prowansalskich. 4.Zwijamy w rulonik i wkładamy uformowane ciasto do blaszki keksowej posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.Pozostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.Wierzch smarujemy żółtkiem wymieszanym z jedną łyżką wody.Pieczemy w piekarniku w temp.180-200 st C przez około40-45 minut