bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Chlebek caprese

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą i suszonymi pomidorami, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno.

Chlebek caprese

Składniki:

Chlebek caprese

 

  • 0,5 kilograma maki pszennej
  • 25 gram świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
  • 1 słoik suszonych pomidorów
  • 2 kulki mozzarelli
  • 3-4 łyżki oleju z suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

Chlebek caprese
Do miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia.

Dodajemy pozostałą wodę, sól i olej i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory i pokrojona mozzarellę, mieszamy.

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Tagi:

chleb