bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepis z książeczki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki" w tłumaczeniu Joanny Borysiak

Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami

 

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki przeciśniętego czosnku
  • 280 ml maślanki
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka startego ostrego sera żółtego
  • dodatkowo trochę sera do posypania wierzchu
  • 1/2 szklanki dymki
  • 1/3 szklanki natki pietruszki
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 szklanki pokrojonych suszonych pomidorów

 

Sposób przygotowania:

Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami
Aby przyrządzić wytrawny chleb z suszonymi pomidorami należy w misce utrzeć na jednolitą masę oliwe, cukier, jajka, czosnek i maślankę. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę, sól, następnie dodać ser, dymkę, natkę, pieprz, zioła i pomidory. Przelać masę maślankową do miski z mąką i wymieszać. Nie mieszać zbyt długo. Ciasto wlać do natłuszczonej keksówki, wierzch wygładzić mokrą łyżką. Piec w temperaturze 180st przez 50min. Na 10 minut przed końcem posypać startym serem (można dodatkowo ziołami). Wyjąć z formy gdy ostygnie.
Wytrawny chleb z suszonymi pomidorami
Etap 1