Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Chlebki odrywane doczekały się wielu wariacji - dziś klasyczna wersja z mozzarellą, czosnkiem i pietruszką.

Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą

 

  • suche drożdże - 1 opakowanie
  • mleko - 1 szklanka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • roztopione masło - 3 łyżki
  • jajka - 2 średnie
  • sól - 1 łyżeczka
  • Nadzienie
  • roztopione masło - 100 gram
  • czosnek - 6 ząbków
  • natka pietruszki - 3/4 szklanki
  • mozzarella - 125 gram (1 kulka)

Sposób przygotowania:

Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą
1. Przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Odstawimy do wyrośnięcia na około 15 minut. 2. Łączymy ze sobą w misce mąkę, sól, stopione wcześniej masło i rozbełtane jajka. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut. 3. Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy dodatki. Myjemy i szatkujemy pietruszkę, ścieramy mozzarellę na tarce o małych oczkach, przeciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy. 4. Roztapiamy masło na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę/blat, uderzamy pięścią by je odgazować. Rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy masłem. Dzielimy na 4 pasy. Nadzienie nakładamy na poszczególne pasy i nakładamy pas na pas. Kroimy na mniejsze prostokąty i układamy je na sobie. Wkładamy je w poziomie do keksówki/formy na chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia. 6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chlebek pieczemy przez około 45 minut, aż do zarumienienia.
Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą
Pasy nie muszą być idealnie równe, chleb ma być 'fikuśny'.
Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą
Układamy prostokąty tak, by mieściły się na długość keksówki.

Tagi:

jajko jajka