Sposób przygotowania:
Chlebek odrywany z czosnkiem i mozarellą
1. Przygotowujemy zaczyn: lekko podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Odstawimy do wyrośnięcia na około 15 minut. 2. Łączymy ze sobą w misce mąkę, sól, stopione wcześniej masło i rozbełtane jajka. Wyrabiamy około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne. Formujemy kulę, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 45 minut. 3. Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy dodatki. Myjemy i szatkujemy pietruszkę, ścieramy mozzarellę na tarce o małych oczkach, przeciskamy przez praskę czosnek. Wszystko razem mieszamy. 4. Roztapiamy masło na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę/blat, uderzamy pięścią by je odgazować. Rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy masłem. Dzielimy na 4 pasy. Nadzienie nakładamy na poszczególne pasy i nakładamy pas na pas. Kroimy na mniejsze prostokąty i układamy je na sobie. Wkładamy je w poziomie do keksówki/formy na chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia. 6. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chlebek pieczemy przez około 45 minut, aż do zarumienienia.