iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Chleb z pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Bardzo smaczny i łatwy do upieczenia chleb, nadaje się dla takich jak ja czyli tych co z zakwasem się mało lubią :)

Chleb z pomidorami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Chleb z pomidorami

 

  • 1/2 kg zwykłej mąki pszennej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 3 dag drożdży
  • 2 średniej wielkości pomidory
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanych suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżka oliwy z pomidorów
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii choć myślę, że świeża byłaby lepsza

Sposób przygotowania:

Chleb z pomidorami
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w niewielką kostkę. Do większej miski wkruszyć drożdże, dodać wodę i dokładnie wymieszać, dodać cukier, sól i bazylię po wymieszaniu drożdży z przyprawami dodać koncentrat, suszone oraz świeże pomidory i oliwę, dosypać przesianą mąkę i ręcznie zagnieść ciasto. Wyrobione, gładkie ciasto po wierzchu posmarować delikatnie olejem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść i uformować bochenek, ponacinać go w kilku miejscach, posmarować zimną wodą i odstawić na kolejne 30 min. Piekarnik nagrzać do 200st i piec chleb 30 min po upieczeniu wystudzić na kratce. Chlebek powstał na bazie przepisu znalezionego w dodatku kulinarnym Pani domu.
Chleb z pomidorami
Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośniecia
Chleb z pomidorami
Uformowany bochenek jeszcze raz odstawić do wyrośniecia
Chleb z pomidorami
Upieczony chleb studzić na metalowej kratce