Sposób przygotowania:
chleb z zielonymi oliwkami
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.Mleko delikatnie podgrzać, gdy będzie letnie zestawic je z ognia i rozpuścić w nim drożdże.Rozpuszczone drożdże dodać do mąki wraz z solą, uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekanymi oliwkami.Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobic na gładkie,jednolite ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, uformować z ciasta bochenek, wsadzć do foremki i ponowni odstawic do wyrośnięcia.Piec na dolnej półce piekarnika w temp. ok. 220 stopni przezok.30 minut,po czym zmniejszyc temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut.Jeśli ktoś woli może zamiast zielonych oliwek użyć czarnych lub pół na pół,doskonale też smakują dodane do ciasta suszone pomidory.