szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

chleb z zielonymi oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wykwintny chleb z zielonymi oliwkami

chleb z zielonymi oliwkami

Składniki:

chleb z zielonymi oliwkami

 

  • 400 gram maki pszennej
  • 8 gramn soli
  • 20 gram drożdży
  • 250 ml mleka
  • 100 gram zielonych oliwek
  • 20 gram pestek słonecznika
  • tłuszcz do smarowania formy

 

Sposób przygotowania:

chleb z zielonymi oliwkami
Ziarna słonecznika uprażyć na suchej patelni.Mleko delikatnie podgrzać, gdy będzie letnie zestawic je z ognia i rozpuścić w nim drożdże.Rozpuszczone drożdże dodać do mąki wraz z solą, uprażonymi ziarnami słonecznika i posiekanymi oliwkami.Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobic na gładkie,jednolite ciasto.Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, uformować z ciasta bochenek, wsadzć do foremki i ponowni odstawic do wyrośnięcia.Piec na dolnej półce piekarnika w temp. ok. 220 stopni przezok.30 minut,po czym zmniejszyc temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut.Jeśli ktoś woli może zamiast zielonych oliwek użyć czarnych lub pół na pół,doskonale też smakują dodane do ciasta suszone pomidory.

Tagi:

mak chleb