smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Chleb z ziołami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Chleb drożdżowy z dodatkiem pietruszki i koperku. Łatwy w wykonaniu, ale bardzo smaczny. Zioła można dodać według własnego gustu.

Chleb z ziołami

Składniki:

Chleb z ziołami

 

  • 200 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g masła
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

Chleb z ziołami
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2 Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ciepłe mleko, 1 żółtko,sól,roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić. Dodać posikany koperek i pietruszkę i ponownie dobrze wyrobić ciasto. Powinno być bardzo dobrze napowietrzone. 3 Z ciasta uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Ponownie zagnieść wyrośnięte ciasto i przełożyć ciasto do formy keksówki o wymiarach 37x12 cm (mierzona na górze) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut 5 Posmarować ciasto żóltkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut.

Tagi:

chleb