Sposób przygotowania:
Chleb z ziołami
1.Drożdże rozkruszyć, wsypać 1 łyżeczkę cukru i wlać 3 łyżki ciepłego mleka. Rozetrzeć, posypać łyżeczką mąki ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 2 Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ciepłe mleko, 1 żółtko,sól,roztopione i przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść i dobrze wyrobić. Dodać posikany koperek i pietruszkę i ponownie dobrze wyrobić ciasto. Powinno być bardzo dobrze napowietrzone. 3 Z ciasta uformować kulkę i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4 Ponownie zagnieść wyrośnięte ciasto i przełożyć ciasto do formy keksówki o wymiarach 37x12 cm (mierzona na górze) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut 5 Posmarować ciasto żóltkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 45 minut.