SUPERPRZEPIS

Chleb żurkowy z ziołami

  • 3
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Chleb żurkowy z ziołami Więcej zdjęć (3)

Chleb upieczony na zaczynie przygotowanym z dodatkiem żurku na naturalnym zakwasie z dodatkiem ziół jest przepyszny.

Składniki:

Chleb żurkowy z ziołami

zaczyn:

  • 100 gram żurku na naturalnym zakwasie w płynie
  • 200 ml wody
  • 30 dag mąki żytniej chlebowej typ 720

ciasto:

Sposób przygotowania:

Chleb żurkowy z ziołami

ETAP 1:

Chleb żurkowy z ziołami
Zaczyn wymieszać z innymi składnikami bez mąki.

Składniki zaczynu wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać wodę, olej, przyprawy oraz drożdże, wymieszać i dosypać mąkę.

ETAP 2:

Chleb żurkowy z ziołami
Ciasto musi bardzo dobrze wyrosnąć w ciepłym miejscu.

Ciasto zagniatać najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka przez kilka minut po zagnieceniu ciasto ma być gładkie i nie może się kleić do ręki. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 3:

Chleb żurkowy z ziołami
U mnie były to zwykłe koszyczki nie te specjalne do chleba.

Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki, dwa koszyczki wysypać mąką i ułożyć w nich ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do podrośnięcia.

ETAP 4:

Chleb żurkowy z ziołami

Piekarnik nagrzać do 230st i wyłożyć bochenki na ogrzaną blachę z wyposażenia piekarnika i piec przez 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb ma mieć po postukaniu w spód głuchy odgłos.