Sposób przygotowania:
Chleb żurkowy z ziołamiETAP 1:
Składniki zaczynu wymieszać razem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 12 godzin.
Po upływie 12 godzin do zaczynu dodać wodę, olej, przyprawy oraz drożdże, wymieszać i dosypać mąkę.
ETAP 2:
Ciasto zagniatać najlepiej przy pomocy robota z końcówką haka przez kilka minut po zagnieceniu ciasto ma być gładkie i nie może się kleić do ręki. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół i uformować bochenki, dwa koszyczki wysypać mąką i ułożyć w nich ciasto, przykryć i odstawić jeszcze na godzinę do podrośnięcia.
ETAP 4:
Piekarnik nagrzać do 230st i wyłożyć bochenki na ogrzaną blachę z wyposażenia piekarnika i piec przez 10 minut po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 210 st i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb ma mieć po postukaniu w spód głuchy odgłos.
Magdalena88
niezły kąsek
iziona