Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

"Chlebek" cukiniowo marchewkowy z wiórkami kokos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczny "chlebek" cukiniowo marchewkowy z wiórkami kokosowymi, idealny dla osób na diecie bezglutenowej.

"Chlebek" cukiniowo marchewkowy z wiórkami kokos

Składniki:

"Chlebek" cukiniowo marchewkowy z wiórkami kokos

 

  • 1 spora cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 4-5 jajek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody
  • 30gram siemienia lnianego
  • 200 gram wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

"Chlebek" cukiniowo marchewkowy z wiórkami kokos
Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Posypać solą i poczekać kilkanaście minut aż puści sok.

Wiórki kokosowe w blenderze kielichowym zmielić na drobniej.

Do misy miksera wbić jajka i dokładnie wymieszać. Dodać odciśnięte warzywa, sodę i mielone siemię lniane. Dokładnie wymieszać. Pomału dodawać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać. Gęstą masę przełożyć do foremki (ok. 10x20)

Piec ok. 50-60minut w 180stopniach.

Po upieczeniu wyciągnąć z formy i studzić na kratce.