Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pasztet z cukinii i pieczarek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pierwszy raz piekłam warzywny pasztet i na pewno nie ostatni. Z przepisu wyszło mi dwie foremki pasztetu. Jest bardzo pyszny. Możemy go podać na gorąco lub na zimno.

Pasztet z cukinii i pieczarek

Składniki:

Pasztet z cukinii i pieczarek

Składniki:

Dodatkowo:

  • bułka tarta ( do posypania foremek )
  • olej (do posmarowania foremek i pasztetu )
  • 2 foremki aluminiowe ( o pojemności 1 litr każda )

Sposób przygotowania:

Pasztet z cukinii i pieczarek
1. Cukinię myjemy, obieramy,usuwamy pestki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odmierzamy 4 szklanki i odciskamy z nadmiaru soku.

2. Marchewki myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obieramy, następnie drobno kroimy. Pieczarki obieramy, płuczemy,dokładnie osuszamy i kroimy w cienkie półplasterki. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy, dodajemy pieczarki i marchewkę, smażymy przez kilka minut cały czas mieszając. Warzywa powinny trochę zmięknąć. Studzimy.

4. Odciśniętą cukinię przekładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, przesmażone i ostudzone warzywa z pieczarkami, koperek, zioła prowansalskie, paprykę w proszku, ser żółty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5. Foremki aluminiowe smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Do tak przygotowanych foremek przekładamy masę warzywną, lekko ubijamy. Pasztet z wierzchu smarujemy olejem.

6. Pasztet pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

cukinia