Sposób przygotowania:
Chlebek cynamonowy do odrywania
1. W garnuszku podgrzać mleko przez kilka chwil, aby było letnie, ale nie gorące. Odstawić z ognia, wrzucić rozkruszone drożdże, Następnie wsypać 1/2 łyżeczki cukru i wszystko wymieszać (najlepiej palcami, by drożdże się dobrze rozpuściły). Odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia zaczynu. 2. W tym czasie w osobnym garnuszku rozpuścić masło i odstawić do stygnięcia. 3. W dużej misie połączyć mąkę, cukier, sól i aromat waniliowy. Jajka roztrzepać (ale nie ubijać) i wlać do mąki. Dodać także część rozpuszczonego masła i zaczyn drożdżowy. Podlać wodą i wyrabiać ciasto. Gdy wszystkie składniki połączą się a ciasto będzie elastyczne, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 4. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i rozwałkować na duży prostokąt. Można podsypać mąką, jeżeli ciasto będzie zbyt kleiste. Na całości rozprowadzić pozostałe masło, cynamon i cukier brązowy. Podzielić ciasto na sześć pasów. Każdy pas ułożyć na sobie. Następnie przekroić na mniejsze kwadraty, wielkości foremki na chleb. Kawałki ułożyć na sobie, by tworzyły 'wieżę' a następnie włożyć do formy w poziomie. Odstawić do wyrośnięcia na czas rozgrzewania piekarnika. 5. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Chlebek piec 30-35 minut, do suchego patyczka.