Sposób przygotowania:
Chlebek cynamonowy z jabłkami
Przesiać mąkę i wymieszać ją z solą oraz cukrem. Masło dodać do mleka i podgrzewać do rozpuszczenia masła, przestudzić. Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku ze szczyptą soli cukru i mąki. Zostawić aby wyrosły.
Do wyrośniętych drożdży dodać suche składniki, jajka, wodę. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło z mlekiem i wyrobić ciasto do końca. Odstawić do wyrośnięcia.
Później ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 5 cm. Cynamon i cukier waniliowy wymieszać posypać nim paski ciasta.
Paski składać na siebie po trzy i ciąć prostokąty o szerokości nieco mniejszej nić foremka w której będziemy piec chlebek. Układamy pionowo prostokąty ciasta w formie.
Obrane i pokrojone w grubsze plastry jabłka oprószyć resztą cynamonu. Co 3-4 plastry ciasta wkładać plaster jabłka. Piec w temp. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30-35 minut, na złoty kolor. Wystudzić, chlebka nie kroimy tylko odrywamy kawałkami.
Do wyrośniętych drożdży dodać suche składniki, jajka, wodę. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać masło z mlekiem i wyrobić ciasto do końca. Odstawić do wyrośnięcia.
Później ciasto rozwałkować i pociąć na paski o szerokości około 5 cm. Cynamon i cukier waniliowy wymieszać posypać nim paski ciasta.
Paski składać na siebie po trzy i ciąć prostokąty o szerokości nieco mniejszej nić foremka w której będziemy piec chlebek. Układamy pionowo prostokąty ciasta w formie.
Obrane i pokrojone w grubsze plastry jabłka oprószyć resztą cynamonu. Co 3-4 plastry ciasta wkładać plaster jabłka. Piec w temp. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 30-35 minut, na złoty kolor. Wystudzić, chlebka nie kroimy tylko odrywamy kawałkami.
rozmarzona.marzena