Sposób przygotowania:
Chlebek figowo - rodzynkowy1.
Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową, otręby orkiszowe oraz ostropest mielony, wymieszać.
2.
Dodać rodzynki królewskie, figi suszone i słonecznik łuskany, ponownie wymieszać.
3.
Wsypać cukier trzcinowy.
4.
Wsypać sól kuchenną.
5.
Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, dokładnie wymieszać.
6.
Wlać piwo oraz wodę.
7.
Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
8.
Ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.
Wystudzić chlebki na kratce.
11
Smacznego !