Sposób przygotowania:
Chlebek figowo - rodzynkowy1.

Do miski wsypać krupczatkę, mąkę orkiszową, otręby orkiszowe oraz ostropest mielony, wymieszać.
2.

Dodać rodzynki królewskie, figi suszone i słonecznik łuskany, ponownie wymieszać.
3.

Wsypać cukier trzcinowy.
4.

Wsypać sól kuchenną.
5.

Świeże drożdże poskubać w palcach i dodać do pozostałych składników, dokładnie wymieszać.
6.

Wlać piwo oraz wodę.
7.

Dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
8.

Ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek, pozostawić jeszcze na 15 minut.
9.

Wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni C na 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić chlebki na kratce.
11

Smacznego !