Sposób przygotowania:
Świąteczne chlebki do koszyczka
Zaczyn: drożdże wykruszam do miski, dodaję mąkę pszenną około łyżkę wlewam wodę letnią, dodaję cukier szczyptę. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesiewam do zaczynu resztę mąki, dodaję roztopione i wystudzone masło, sól dodaję do maślanki która podgrzewam i letnią dodaję do składników . Zarabiam mikserem ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, i dzielę na 4 małe bochenki chleba. Układam je na desce do wyrośnięcia. Każdy bochenek przed włożeniem do piekarnika nacinam, w kilku miejscach nożem. Wstawiam temp 190 stopni na 30 minut około.Po wyjęciu chlebki,spryskuje wodą i przykrywam ściereczką do przestygnięcia.
anemon
2milutka
gosia56
Weronika91