SUPERPRZEPIS

Świąteczne chlebki do koszyczka

  • 4
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 18
Świąteczne chlebki do koszyczka Więcej zdjęć (5)

Chlebki które polecam zrobić samemu i podzielić się z rodziną. Będą zachwyceni, takim domowym chlebkiem do koszyczka. Oczywiście można kupić ale po co jak taki domowy jest lepszy. Polecam piec przy okazji dużych bochenków chleba.

Składniki:

Świąteczne chlebki do koszyczka

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki maki pszennej typ 650
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki maślanki
  • cukier szczypta
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Świąteczne chlebki do koszyczka
Zaczyn: drożdże wykruszam do miski, dodaję mąkę pszenną około łyżkę wlewam wodę letnią, dodaję cukier szczyptę. Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Przesiewam do zaczynu resztę mąki, dodaję roztopione i wystudzone masło, sól dodaję do maślanki która podgrzewam i letnią dodaję do składników . Zarabiam mikserem ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką, i dzielę na 4 małe bochenki chleba. Układam je na desce do wyrośnięcia. Każdy bochenek przed włożeniem do piekarnika nacinam, w kilku miejscach nożem. Wstawiam temp 190 stopni na 30 minut około.Po wyjęciu chlebki,spryskuje wodą i przykrywam ściereczką do przestygnięcia.
Świąteczne chlebki do koszyczka
zaczyn zarobiony w misce odstawiony do wyrośnięcia
Świąteczne chlebki do koszyczka
ciasto zarobione mikserem odstawione do wyrośnięcia
Świąteczne chlebki do koszyczka
ciasto podzielone na cztery części na desce
Świąteczne chlebki do koszyczka
uformowane chlebki nacięte odstawione do wyrośnięcia