Sposób przygotowania:
Chlebek domowy z włoskimi orzechami1.

Wsypać do miski mąkę krupczatkę oraz mąkę pełnoziarnistą i mąkę pszenną typ 650, wymieszać.
2.

Dosypać słonecznik łuskany, złote rodzynki i pokrojone orzechy włoskie, ponownie wymieszać.
3.

Wsypać cukier biały.
4.

Dosypać sól kuchenną, znowu wymieszać.
5.

W palcach poskubać świeże drożdże i dodać do reszty składników, wymieszać.
6.

Wlać letnią wodę.
7.

Bardzo dokładnie wymieszać łyżką wszystkie składniki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
8.

Po upływie tego czasu ciasto "odgazować" i przełożyć do silikonowych foremek. Pozostawić jeszcze na około 15 minut.
9.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 240 stopni C i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni C i piec jeszcze chlebki przez 35 minut.
10.

Wystudzić chlebki na kratce.
11.

Smacznego !