renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 470]

Chlebek dyniowo-imbirowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chlebek dyniowe-imbirowy, intensywny w smaku. Mieszają się w min aromaty cynamonu i imbiru, a dodatek dyni powoduje, że jest wilgotny.

Chlebek dyniowo-imbirowy

Składniki:

Chlebek dyniowo-imbirowy

 

  • 200 g startej dyni
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • ¾ szklanki oleju rzepakowego
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego
  • 3 cm kawałek startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 10 g przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (najlepiej bez fosforanów)
  • szczypta soli
  • po 2 łyżki pestek słonecznika, rodzynek i suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Chlebek dyniowo-imbirowy

Etap 1

Chlebek dyniowe-imbirowy
Utrzyj jaja z cukrem i cukrem cynamonowym na puszystą masę.

Utrzyj jaja z cukrem i cukrem cynamonowym na puszystą masę.

Etap 2

Chlebek dyniowe-imbirowy
Ciągle ucierając stopniowo dodaj olej, dynię i świeży imbir.

Ciągle ucierając stopniowo dodaj olej, dynię i świeży imbir.

Etap 3

Chlebek dyniowe-imbirowy
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj.

Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, wymieszaj.

Etap 4

Chlebek dyniowe-imbirowy
Następnie należy dodać przyprawę do piernika, bakalie, dokładnie wymieszać.

Następnie należy dodać przyprawę do piernika, bakalie, dokładnie wymieszać.

Etap 5

Chlebek dyniowe-imbirowy
Chlebek należy piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Chlebek należy piec przez ok. 1 godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

Tagi:

ciasto dynia