ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto drożdżowe przypomina chałkę, jest delikatne, puszyste, aromatyczne, pysznie smakuje z dżemem.

Ciasto drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy
Drożdże w misie robota wymieszać z 1,5 szklanki letniego mleka, 1 łyżką cukru i mąki, na 30 minut zostawić do podrośnięcia zaczynu.

Wsypać do zaczynu przesianą mąkę, sól, cukier, wbić jajka, hakiem robota wyrabiac ciasto, wlać olej, wyrabiać z 10 minut, na koniec wsypac skórki pomarańczowe, połączyć składniki, misę nakryć talerzem i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto wyrośnięte parę razy wyrobić z cynamonem i wyłożyć do formy, piec w nagrzanym piekarniku na 190 C , grzanie góra/dół około 45 minut, ciasto wystudzić.

Podawać z dżemem lub z czym się lubi.
Drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy.
Olej w temperaturze pokojowej wlac powoli w połowie wyrabiania ciasta.
Drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy.
Skórki pomarańczowe jeśli są miękkie nie trzeba moczyć.
Drożdżowe na oleju ze skórką pomarańczy.
Ciasto najlepiej wystudzić w formie w chłodnym miejscu.