bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Chlebek dyniowo-bananowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ten amerykański "chleb" jest wilgotny, miękki chyba najlepszy z dotychczas upieczonych. Idealny rano ze szklanką mleka.

Chlebek dyniowo-bananowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chlebek dyniowo-bananowy

 

  • 2 szklanki białej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika
  • 1/4 łyzeczki gałki muszkatołowej
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki masła w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklnaki cukru pudru
  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 2 banany o lekko brązowej skórce (przejrzałe)
  • 1 łyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 3/4 szklanki mieszanki bakalii: posiekane orzechy włoskie, rodzynki, żurawina
  • 1/4 szklanki groszków czekoladowych lub posiekanej czekolady

Sposób przygotowania:

Chlebek dyniowo-bananowy
Piekarnik rozgrzać do 180st. Keksówke wysmarować masłem i wysypać bułką tarta. Połączyć razem mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. Osobno połączyć masło, cukier brązowy oraz puder i razem utrzeć mikserem na puszystą masę. Ubijając na niskich obrotach stopniowo wbijać po jednym jajku i mieszać aż sie masa połączy. Dolać wanilie, dodać puree z dyni i rozgniecione banany, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie stopniowo po łyżce dodać mąkę i mieszać do gładkiego połączenia się składników. Na koniec dodać bakalie i czekoladę, wymieszać żeby się dobrze rozmieściły w cieście. Przelać gotowe ciasto do przygotowanej formy i piec przez 60-70 minut lub do momentu aż wykałaczka włożona do samego środka ciasta wychodzi czysta. Mi pieczenie zajęło ok 70 minut. Wyjąć na kratkę, poczekać aż przestygnie, wtedy wyjąć z foremki. Jeśli ciasto na spodzie nadal jest lekko wilgotne wystarczy zostawić na 2 h zeby całkowicie wystygło.
Chlebek dyniowo-bananowy
Amerykański chlebek bananowo-dyniowy z bakaliami