Sposób przygotowania:
Chleb irlandzki
Przesianą mąkę wymieszałam dokładnie z sodą oczyszczoną ,sola i cynamonem. Rodzynki sparzyłam,osączyłam i ostudziłam. Jabłko obrałam i pokroiłam w drobna kostkę. Dolewałam stopniowo maślankę do suchych składników i zagniatałam. Dodałam w trakcie jabłko, rodzynki i rozmaryn. Ciasto lekko się lepi, ale tak ma być.
Oprószyłam dłonie mąką i uformowałam okrągły bochenek chleba. Ułożyłam go na papierze do pieczenia i ostrym nożem przecięłam wierzch chleba na krzyż (żeby nie pękł w czasie pieczenia). Piekłam ok.40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zrumienił.
Proponuję od razu upiec dwa, bo po jednym po chwili nie ma śladu.
Oprószyłam dłonie mąką i uformowałam okrągły bochenek chleba. Ułożyłam go na papierze do pieczenia i ostrym nożem przecięłam wierzch chleba na krzyż (żeby nie pękł w czasie pieczenia). Piekłam ok.40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zrumienił.
Proponuję od razu upiec dwa, bo po jednym po chwili nie ma śladu.