msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Chleb irlandzki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Chleb z tego przepisu piekłam w ramach wspólnego pieczenia w jednej z grup na Facebooku i stamtąd też posiadam przepis. Robi się go błyskawicznie i tak też szybko znika.

Chleb irlandzki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chleb irlandzki

 

  • 250 ml maślanki
  • 25 dag maki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1 male jabłko
  • 1 łyżeczka rozmarynu

Sposób przygotowania:

Chleb irlandzki
Przesianą mąkę wymieszałam dokładnie z sodą oczyszczoną ,sola i cynamonem. Rodzynki sparzyłam,osączyłam i ostudziłam. Jabłko obrałam i pokroiłam w drobna kostkę. Dolewałam stopniowo maślankę do suchych składników i zagniatałam. Dodałam w trakcie jabłko, rodzynki i rozmaryn. Ciasto lekko się lepi, ale tak ma być.

Oprószyłam dłonie mąką i uformowałam okrągły bochenek chleba. Ułożyłam go na papierze do pieczenia i ostrym nożem przecięłam wierzch chleba na krzyż (żeby nie pękł w czasie pieczenia). Piekłam ok.40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż się ładnie zrumienił.

Proponuję od razu upiec dwa, bo po jednym po chwili nie ma śladu.
Chleb irlandzki
Pachnący,rumiany chlebek. Ciężko wytrzymać,aż ostygnie.

Tagi:

pieczywo chleb