edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Chlebek kokosowy do opiekania

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Chlebek po wystudzeniu kroję na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i opiekam w tosterze. Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu. Doskonale smakuje również ze szklanką mleka.

Chlebek kokosowy do opiekania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Chlebek kokosowy do opiekania

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 2 duże jajka
  • 8 dag masła

 

Sposób przygotowania:

Chlebek kokosowy do opiekania
Foremkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160 z termo obiegiem, ale nie polecam, bo chlebek ma tendencję do pękania). Masło stopić i ostudzić. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder, cukier wanilinowy i wiórki kokosowe, wymieszać. Dodać mleko, roztrzepane jajka i przestudzone masło, dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do przygotowanej foremki. Piec około 60 minut do suchego patyczka. Wystudzić na kratce kuchennej. Kroić na kromki i opiekać w tosterze. Podawać suche lub z dżemem (marmoladą, konfiturą) i np. szklanką mleka. Zamrożony chleb można przechowywać do miesiąca.
Chlebek kokosowy do opiekania
Mąkę przesiać dodać pozostałe suche składniki i wymieszać.
Chlebek kokosowy do opiekania
Dodać mleko jajka oraz stopione i przestudzone masło.
Chlebek kokosowy do opiekania
Masę dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki.
Chlebek kokosowy do opiekania
Masę przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.