monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne, chrupiące aromatyczne mini chlebki, mniam mniam rodzince bardzo smakowały:)głównie mężowi a on nie przepada za takimi przyprawami:)

Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową

 

  • 55 g ryżu dmuchanego
  • 6-7 ziarenek! anyżu
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 90 g mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g świeżych drożdży
  • 150 ml aktywnego zakwasu
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • ok. 410 g wody letniej

Sposób przygotowania:

Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową
Zakwas wyjąć z lodówki na 3-4 godziny przed pieczeniem chlebka. Ziarenka wyłuskać z gwiazdki anyżu. Rozgnieść je delikatnie trzonkiem noża. Do blendera wsypać ryż i dodać rozgniecione ziarenka. Zmiksować maksymalnie jak się da. Do dużej miski przesiać obie mąki, sól. Wymieszać.Dodać pokruszone drożdże. Rozgnieść je w palcach razem z mąką. Dodać ryż i dokładnie wszystko wymieszać. W drugiej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą, cukrem i olejem. Stopniowo wlewać płyn do suchych składników i mieszać łyżką. Gdy mieszanie łyżką będzie już nie możliwe wyrabiać ciasto dłońmi do momentu gdy ciasto będzie odchodzić od ręki. Dno dużego garnka wysypać mąką przełożyć ciasto, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Powinno przynajmniej 2 krotnie zwiększyć objętość. Piekarnik zagrzać do 200 st. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę i jeszcze raz wyrobić. Przekroić na 4 części i uformować w miarę możliwości w okrągły chlebek. Przekładać na wyłożoną papierem blachę. Zwilżoną wodą dłonią smarować chlebki a potem zrobić dowolne nacięcia. Piec około 45-50 minut. Dobrze ostudzić.
Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową
Do blendera przesypać ryż, dodać anyż i zmiksować maksymalnie jak się da
Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową
Obie mąki wymieszać z solą i dodać rozkruszone drożdźe
Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową
Wyrobione ciasto przełożyć do miski i pozostawić do wyrośnięcia
Mini chlebki na zakwasie z nutką anyżową
Ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 uformować okrągłe chlebki posmarować je wodą i piec 45-50 min w 200 st